Tervetuloa Akupunktioaseman kotisivuille!

Akupunktio- ja kiinalainen hoitoklinikka AKUPUNKTIOASEMA on erikoistunut perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Klinikalla työskentelee 
sen omistaja Jiangi Liu.

AKUPUNKTIOASEMA

Jiangi Liulla on yli 30 vuoden ammattikokemus ensin Kiinassa perinteisen lääketieteen sairaalassa ja nyt Helsingissä klinikallaan.

Kiinalaisen lääketieteen tohtori Liu suoritti arvostetun Kantonin perinteisen lääketieteen yliopistossa (nyk. Guangzhou) ylemmän perinteisen lääketieteen tutkinnon ja väitteli lääketieteen tohtoriksi Helsingin yliopiston patologian laitoksella. Suomessa hän ei toimi lääkärinä, eikä hän ole laillistettu lääkäri, eikä hänellä näin ollen ole oikeutta lääkärin ammattinimikkeen käyttöön Suomessa.

Liu puhuu suomea ja englantia.

LINKIT

--> Kiinalainen ravintola China

--> Kiinalainen uusi vuosi

VINKKEJÄ / KIINALAINEN RUOKAVALIOHOITO

Vinkkejä / Kiinalainen ruokavaliohoito

Copyright © AkupunktioasemaUsein potilaat, potilaan sukulaiset, ystävät tai työtoverit tulevat kyselemään: Mikä ruoka sopii minulle, mitä ruokaa minun pitää syödä? Mutta mikä on hyvää ruokaa kaikille ihmisille? Miten valita ruoka yleensä? Mikä on kiinalaisen ruokavalion sääntö?

Kiinalainen ruokakulttuuri on erityinen hoitomenetelmä. Perinteinen kiinalainen sanoo aina: Ruoka ja lääke ovat samasta lähteestä peräisin. 3000 vuotta vanha kiinalainen lääketieteen kirja sanoo: Syö ja juo, liiku ja nuku säännöllisesti, se pitää mielen ja kehon tasapainossa.

Ruoka yin- ja yang-laatua

Monen tuhannen vuoden ajan kiinalainen sivistyshistoria on kehittänyt erillisen kiinalaisen ruokahoitomenetelmän. Se perustuu samaan filosofiseen teoriaan kuin perinteinen kiinalainen lääketiede, eli yin-yang. Tang-dynastian aikana (v. 618-907) Kiinassa julkaistiin ensimmäinen erillinen ammattikirja kasvisruokavaliosta. Tämä kirja perustuu periaatteelle, jolla ruoka on tavallaan jaettu kahtia kuumaan (yangiin) ja kylmään (yiniin). Tämä ei tarkoita, että ruoan lämpötila olisi matala tai korkea, vaan sen sisäistä laatua. Yleensä kuuman laadun ruoka voi lisätä voimaa ja kiihtymystä sekä edistää veren kiertoa, ja kylmän laadun ruoka auttaa rauhallisuuteen ja puhdistaa elimet.

Yleensä vesi, vihannesruoka ja hedelmät ovat yin-laatua, mutta eläimen liha ja monet vahvat mausteet ovat yang-laatua. Kalat ja munat ovat yinin ja yangin välillä. Kuitenkin ruoan laatu voi muuttua valmistustavasta riippuen. Esimerkiksi: kala on normaalisti neutraali, mutta jos sen paistaa tai savustaa, se muuttuu yang-puoleiseksi ruoaksi. Kiinalaisessa ateriassa on yleensä paljon erilaisia aineksia, siinä yin ja yang ovat yhdessä. Tämä sekaruoka ei ole liian yin-laatua, eikä liian yang-laatua, sopii yleensä ihmiselle, koska tavallisen ihmisen yin-yang tasapaino ei ole selvästi puolueellinen. Mutta erilaisille ihmisille, erilaisissa paikoissa, eri aikaan se ei ole aina sama.

Kiinalaisessa ruoassa on aina paljon riisiä ja vehnäjauhoja, eikä vain valkoista riisiä ja valkoista jauhoa, myös tummat riisit ja jauhotuotteet kuuluvat kuvaan. Riisi, vehnä, pavut, maissi, hirssi, kiinalaisen durra, perunat ja bataatti, jotka sisältävät paljon hiilihydraatteja ja vitamiineja, antavat kaloreita ja täyttävät vatsan. Kiinalainen käsittää nämä pääruokana, joka on neutraali-laatua tai heikosti yang-laatua. Papu voi auttaa pysymään nuoremman näköisenä, alentaa rasvaa, helpottaa naisten vaihdevuosivaivoissa vaikuttaen kuten hormoni, sisältäen täyttä kasviproteiinia, hivenaineita ja kyllästämättömiä rasvahappoja. Perinteinen klassinen ruoka on kahdeksan kpl:n aarrepuuro, joka sisältää kahdeksaa eri lajikettä (punataatelia, punapapuja, valkoista riisiä, valkoisia papuja, lumpeen siemeniä, kiinalaista vihreää luumua, saksanpähkinää ja long-yan hedelmiä). Vanha kiinalainen keisariperhe syö usein tätä ruokaa.

Kiinalainen sivuruoka sisältää paljon vihanneksia ja hedelmiä. Tämä sivuruoka antaa nestettä, vitamiineja, hedelmäsokeria, hedelmähappoja, kyllästämättömiä rasvahappoja, mineraaleja ja hivenaineita, sekä selluloosaa. Lisäksi kasvisruoka (yleensä yin-laatua) voi puhdistaa vatsaa, maksaa, paksusuolta, auttaa ihmisen metabolismia roskia pois. Vihannesten ja hedelmien pitää olla aivan tuoreita, etteivät vitamiinit ja hivenaineet katoa. Pavusta voi valmistaa tofua ja ituja, jotka kuuluvat sivuruokaan. Kiinalainen syö myös eläimen lihaa, munia, ei vain kanan, vaan myös muiden lintujen munia, kalaa, ja maitotuotteita. Tämä ruoka (suuri osa ovat yang-laatuista) antaa kiinalaisille proteiinia, öljyvitamiinia, hivenaineita, kyllästettyjä rasvahappoja ja energiaa.

Kiinalainen syö yleensä enemmän kasvisruokaa kuin eurooppalainen, mutta myös edellä mainittuja proteiinipitoisia ruokia. Pelkkä kasvisten syöminen ei ole kovin suosittua kiinassa. Kiinassa vain buddhalaismunkit syövät pelkkää kasvisruokaa, niiden joukossa paputuotteita, soijamaitoa, sieniä, merikasveja ja kasvisöljyjä, joista saa proteiinia. Kasvisruoka sopii tavalliselle munkille, joka koko päivän vain istuu pitkän aikaa lukemassa ja miettimässä. Mutta Gong Fu-munkit liikkuvat paljon, kasvisruoassa ei ole riittävästi energiaa ja proteiineja. Siispä Tang-dynastian keisari lupasi Gong Fu-munkeille, Shaolinsta temppellistä, että he voivat syödä myös eläimen lihaa. 

Ruokakulttuuri eri alueilla ja eri vuodenaikoina

Kiinalainen ruokakulttuuri on erilainen etelässä kuin pohjoisessa tai idässä ja lännessä tai yleensä erilaisissa alueellisissa paikoissa. Etelä-Kiinan osat sijaitsevat trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä: siellä on kuuma ilma, lunta ei ole ollenkaan tai on vain vähän. Ihmisen kehosta poistuu nestettä enemmän, joten ruoka on matalakalorista ja nestepitoisempaa (yin-laatuista ruokaa). Jokaisen ruoka-ajan alussa syödään jokin keitto, ja sen jälkeen vain ruoka, joka sisältää paljon vihanneksia. Eteläkiinalaisessa Kantonin maakunnassa jokainen ihminen syö yli puoli kiloa vihanneksia jokaisena päivänä. Välipalana on paljon hedelmiä. Kiinalainen sanoo: Eteläpuoli on tuli (yang), vesi (yin) voi sammuttaa sen, joten he syövät enemmän keittoja.

Pohjoispuoli on kylmän vyöhykkeen tuntumassa, talvi on niin pitkä ja kylmä kuin Suomessakin, ihmiset tarvitsevat enemmän kaloreita ja energiaa, mutta nestettä vähemmän kuin eteläpuolella. Ruoan pitää olla vahvempaa (yang-laatuista ruokaa), lämmintä (kalori- ja energiapitoista ) kylmillä alueilla.

Kiinalainen ruoka on myös erilaista eri vuodenaikoina. Kiinan itäiset rannikkoalueet ja suuret keskialueet ovat lämpimiä ja niillä on neljä selvästi erilaista vuodenaikaa. Kesä on liian kuuma, Pekingissä on usein 37 - 40 °C . Ihmisellä yang on ihon pinnalla, paljon yiniä valuu hien mukana pois. Matalakalorinen ja korkeaproteiinien ruoka on hyväksi, myös vihannekset, hedelmät ja kasviskeitto. Mutta talvi on kylmä, jolloin ruoka on saman tyyppistä kuin Pohjois-Kiinassa.

Ruokailutavat

Perinteinen kiinalainen sanonta: jos haluat elää 99-vuotiaaksi, pitää syödä vatsa vain noin 80%:sti täyteen, ei täysin täyteen. Vanha kiinalainen filosofi Kung Futse on sanonut, että kaikki asiat pitää pysyä keskellä. Toisin sanoen, ei syödä liikaa, eikä liian vähän. Aamulla ja lounaalla (yang-aikana) syö riittävästi kalori- ja proteiinipitoista ruokaa, joiden on tarkoitus säätää aineenvaihduntaa. Tämä voi taata koko päivän energian ja ravinnon tarpeen, mikä tulee aamiaisesta ja lounaasta, mutta ei käytä kehon varastoja. Yöllä (yin-aikana) ihminen liikkuu vähän, päivällisellä ja iltapalana vain kasvisruoka, hedelmä tai muu vastaava, joka voi pitää tai täyttää kehon varastoja. Siten ruoan pääosa voidaan käyttää suoraan, kehon metabolismi pysyy helposti tasapainossa. Siis ihminen ei tule liian lihavaksi eikä liian laihaksi.

Kiinassa ruokailulla on myös psykologinen merkitys, se miltä ruoka näyttää. Hyvä ruoka on kuin taideteos, ja se näyttää hienon väriseltä ja muotoiselta. Usein on monia eri värisiä ja makuisia ruokia yhdessä, voi kohdata uusia makuja ja kauniin värisiä kattauksia. Ruoan tuoksu ja maku riippuu siitä, missä mielentilassa sitä syödään ja ketkä sitä syövät. Yleensä koko perhe on mukana, isovanhempia myöten. Siispä jokaisen pitää olla iloinen. Tämä mieliala vaikuttaa myös muihin.

Kun syöt, syö hitaasti nauttien ruoasta. Jos on liian väsynyt, ei pidä heti syödä, vaan ensin levähtää hieman. Ruokailun jälkeen ei heti nukuta, istuta katsomaan tv:tä tai aloiteta raskasta työtä tai liikuntaa. Kiinalainen sanoo: ruokailun jälkeen pitää kävellä rauhallisesti 100 askelta, niin elää 99-vuotiaaksi. Ruoan jälkeen kävely voi rentouttaa mielen ja ruoansulatusjärjestelmän.

Eri ruokalaji jokaiselle ihmiselle

Kiinalaisen ruokahoito-ohjelman periaate on lisätä vajaata ja vähentää liiallista. Eli jos luonnollinen ja kehon sisässä yang on liiallista, syö enemmän yin-laadun ruokaa, jos luonnollinen ja kehon sisässä yin on liiallista, syö enemmän yang-laadun ruokaa. Siksi Kiinalaisessa ruokakulttuurissa on erilainen ruokaohjelma erilaisia ihmisiä varten. Jos sinä olet usein vihainen, riitaisa tai liian malttamaton ihminen, sinun tarvitsee syödä enemmän kasviksia ja matalakalorista ruokaa, vähän maustetta, vähän lihaa ja vähän hapanta. Älä syö paistettua tai käristettyä ruokaa. Jos olet päättämätön asioissa, pitää syödä vähän makeata, vähän suolaa, vähän kasviksia, vähän maitotuotteita, enempi lihaa ja mausteita mukana. Vihaisen ihmisen pitää syödä enemmän kasviksia (yin-ravintoa), koska hänen sisäinen yang on liian vahva, vastaavasti jos yin on liian korkea, pitää syödä yang-ravintoa enemmän ja tämä tasapainottaa tilannetta.

Samalle ihmiselle sopii erikoisruokaohjelma erilaisissa tilanteissa (vuodenajan ja paikan mukaan). Yleensä voidaan sanoa, että kaikki ruoka on hyvää jossakin suhteessa. Jokainen ruoka sisältää jonkin verran energiaa ja ravintoa, sopii erikois vaatimus. Mutta, ei ole olemassa yhtä ruokaa, joka sisältää kaikkea ravintoa ja sopisi kaikille ihmisille. Siten sävellajikysymys on, mikä ruoka sopii millekin ihmiselle.

Täällä Suomessa ihminen voi valita ruokansa samalla periaatteella kuin kiinalainen. Mutta koska Suomi on erilainen paikka, ilmasto toisenlainen ja ihmisen perimä erilainen, ruokaohjelma ei pidä olla ihan sama kuin kiinalaisilla. Siten siitä tulee todellisen yin- ja yang-hoidon ydin.